back to top
16.4 C
Belgrade
понедељак, јун 17, 2024

Црна Гора гласала против *Косова у Савету Европе, а погурала га Грчка која га не признаје

Чињеница да шеф црногорске делегације при ПССЕ није гласала за *Косово у Савету Европе говори да део политичке структуре у Црној Гори и даље сматра да је Косово и Метохија део Србије, иако је званични став Подгорице друкчији. А Грчка која не признаје *Косово непријатно је изненадила Србију својим гестом, оцењује политиколог Владимир Павићевић.

НАЈЧИТАНИЈЕ

Црна Гора, осим делегација Србије и Босне и Херцеговине, на гласању у Политичком комитету Парламентарне скупштине Савета Европе четврта делегација која није дала зелено светло Косову на путу ка Савету Европе.

Очекиван поступак из Подгорице

Одлука црногорске делегације наишла је на одобравање у Србији, мада је изазвала мало изненађење, с обзиром да је Подгорица признала самопроглашено *Косово.

Међутим, политиколог Владимир Павићевић каже да га овакав поступак црногорског представника у ПССЕ Маје Вукићевић није много изненадио.

„И у претходној влади Црне Горе Дритана Абазовића имали смо случај где је потпредседник те владе Владимир Јоковић поводом једне ситуације која се односила на Косово и Метохију рекао да, што се њега тиче, Косово и Метохија су саставни део Републике Србије. И садашње гласање посланика Скупштине Црне Горе у ПССЕ такође је дело промишљања неких људи који сматрају да је КиМ део Србије, и да око тога нема дилеме,“ каже Павићевић.

Другим речима, како каже, не види разлог за неко изненађење за овакав поступак представнице Црне Горе.

„Оно што ја видим јесте да је Црна Гора у једној прилици где су политичари са различитим интересима у различитим институцијама слободни да саопште своје ставове и да слободно делају према њима кад за то имају прилике и у међународном организацијама и институцијама,“ констатује Павићевић.

Са Грчком треба да се разговара

С друге стране, став Грчке која није признала *Косово као државу и поступак њихових посланика је, како каже, ствар за другу димензију разговора.

„Што се тиче наступа посланика Грчке Алексиса Ципрса који је био уздржан током гласања, док је други, Дора Бакојани била неко ко је и поднео извештај на основу кога је и дато зелено светло за даљи пут Косова ка СЕ, то бих препустио некој врсти дипломатске комуникације која би ваљало да се појача у односу између Србије и Грчке и да се провери о чему се ту ради. Али, оно што је сигурно јесте да је људе у Србији изненадио став Грчке,“ закључује наш саговорник.

Подсећања ради за препоруку чланства Приштине у СЕ на састанку политичког комитета ПССЕ у Паризу за је гласао 31 посланик, четири су била против и један је био уздржан.

ПРАТИТЕ НАС НА ТЕЛЕГРАМУ!

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Кликса!

ИЗВОРСпутњик
НАЈНОВИЈЕ

СУТРА У БЕОГРАДУ ПРВИ СВЕСРПСКИ САБОР „ЈЕДАН НАРОД, ЈЕДАН САБОР – СРБИЈА И СРПСКА“

Према програму, у 9.30 часова у Храму Светог Саве биће одржан молебан за Србију и Републику Српску, саопштено је...

ПРОЧИТАЈТЕ И: