back to top
16.4 C
Belgrade
понедељак, јун 17, 2024

Кина подржава Србију у одбрани свог суверенитета по питању Косова – Си

Кина подржава Владу Србије у њеним мерама за заштиту територијалног интегритета земље по питању Косова, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг на заједничкој конференцији за новинаре са Александром Вучићем након потписивања заједничких докумената.

НАЈЧИТАНИЈЕ

Си Ђинпинг је боравио у државној посети Србији 7. и 8. маја

„Кина подржава Србију у очувању њене независности као и у праћењу развојног пута који одговара њеним националним интересима. Кина такође подржава напоре Србије да заштити сопствени суверенитет и територијални интегритет по питању Косова“, изјавио је Си.

Си Ђинпинг борави у државној посети Србији 7. и 8. маја. Посету републици започео је на 25. годишњицу бомбардовања кинеске амбасаде у Београду од стране ваздушних снага НАТО-а. Авиони Северноатлантске алијансе су 7. маја 1999. погодили зграду кинеске амбасаде у Београду током војне операције против Југославије.

Српски лидер је раније истакао да је Београд у потпуности схватио да ће САД и Европска унија наставити да стоје скрштених руку у вези са агресивном политиком косовских власти према српском становништву. С тим у вези, према Вучићевим речима, Србија ће бити принуђена да промени приступ косовском питању.

Бриселски споразуми о нормализацији односа Београда и Приштине закључени су 19. априла 2013. Према њима, на Косову треба да се успостави Заједница српских општина, орган самоуправе за Србе који живе у непризнатој републици. Вучић је више пута изјављивао да је његова земља испунила свој део бриселских споразума, док је Приштина само кренула у израду Повеље Заједнице српских општина, а затим обуставила процес.

ПРАТИТЕ НАС НА ТЕЛЕГРАМУ!

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Кликса!

ИЗВОРТАСС (ж)
НАЈНОВИЈЕ

СУТРА У БЕОГРАДУ ПРВИ СВЕСРПСКИ САБОР „ЈЕДАН НАРОД, ЈЕДАН САБОР – СРБИЈА И СРПСКА“

Према програму, у 9.30 часова у Храму Светог Саве биће одржан молебан за Србију и Републику Српску, саопштено је...

ПРОЧИТАЈТЕ И: