back to top
16.4 C
Belgrade
понедељак, јун 17, 2024

Михољски збор и Ступови подржавају иницијативу ИН4С-а

Православна братства Ступови и Михољски збор подржала су иницијативу портала Ин4с на хитно јединствено и снажно деловање свих српских јавних субјеката – од медија, преко невладиних удружења – до политичких партија и коалиција како би се осујетила намјера дијела извршне власти у Црној Гори да под уцјенама центара моћи у Уједињеним нацијама подржи предлог Резолуције “Међународни дан рефлексије и комеморације геноцида у Сребреници 1995”.

НАЈЧИТАНИЈЕ

У заједничком саопштењу за јавност, из Ступова и Михољског збора поручили су да се чланови ових организација придружују иницијативи као вјерници, православци али и грађани који су гласали за странке које чине парламентарну већину и одговарају за политику актуелне власти.

„Као гласачи партија које су преузеле власт 30. августа 2020. године и још убједљивије славиле на изборима 11. јуна 2023. године, тражимо да актуелна Влада сада чује и наш став о најављеној скандалозној подршци предлога Резолуције “Међународни дан рефлексије и комеморације геноцида у Сребреници 1995”. Чекамо и глас наше Цркве овим поводом, и да нас опет, као прољећа 2020. окупи Свети Василије Острошки“, поручили су из Ступова и Михољског збора.

У поруци се додаје да су чланови два највећа православна братства сложни у одлуци да никада више не дозволе да њихову подршку партије или појединци злоупотријебе да воде државну политику која није у складу са интересима народа који их је довео на власт.

„Чланови оба братства су кроз грађанске иницијативе више пута минулих година устајали да бране изборну вољу исказану на биралиштима. Овог пута оглашавамо се и као чланови организација које су првенствено хуманитарног карактера али у којима смо окупљени јер дијелимо исте вриједности. Једна од тих вриједности исказана је у иницијативи Ин4с-а да смо, као најдосљеднији сљедбеници антифашистичке традиције и припадници народа који је као ниједан други дао вишемилионске жртве у два свјетска и балканским ратовима борећи се за слободу човјечанства пред налетима највећих пошасти 20. вијека, дужни да подигнемо глас против покушаја прекрајања истине о догађајима из прошлости и замјене теза које за циљ имају да највећим жртвама ослободилачких борби утисну жиг џелата и тлачитеља.

„Ми не можемо да се помиримо са тим да Влада која је формирана захваљујући и нашим гласовима, подржава резолуцију чији су иницијатори потомци организатора Холокауста и „Кристалне ноћи“, држава које су одговорне за смрт три милиона припадника нашег народа у агресијама на нашу домовину у два Свјетска рата. Не смијемо да ћутимо пред таквом и толиком издајом, пред покушајем да се слободарски српски народ представља као геноцидан и то од оних чије су државе одговорне за више геноцида над Србима у само једном вијеку“, поручили су из Ступова и Михољског збора.

ПРАТИТЕ НАС НА ТЕЛЕГРАМУ!

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Кликса!

НАЈНОВИЈЕ

СУТРА У БЕОГРАДУ ПРВИ СВЕСРПСКИ САБОР „ЈЕДАН НАРОД, ЈЕДАН САБОР – СРБИЈА И СРПСКА“

Према програму, у 9.30 часова у Храму Светог Саве биће одржан молебан за Србију и Републику Српску, саопштено је...

ПРОЧИТАЈТЕ И: