back to top
16.4 C
Belgrade
понедељак, јун 17, 2024

Додик: Немачка политика увек антисрпска

Председник Републике Српске Милорад Додик је истакао да Српска има изражену политичку вољу да очува стабилност и мир, а да глобални процеси убрзано воде до мултиполарног света у којем Српска треба да има место.

НАЈЧИТАНИЈЕ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би Балкан да није петљања западних земаља био безбедан, али да упркос свему сматра да неће успети да дестабилизују регион. Додик је истакао да Српска има изражену политичку вољу да очува стабилност и мир, а да глобални процеси убрзано воде до мултиполарног света у којем Српска треба да има место.

„Садашња одбрана наших позиција јесте прављење позиције за то место. Ми јесмо мали, али географски изузетно важни. И ми сада треба да се водимо својим интересима“, рекао је Додик за „Политику“.

На питање да ли мисли да је безбедност Балкана угрожена, о чему не прича само Бошњачко национално веће већ и Олаф Шолц, Додик је упитао шта немачки канцелар има с безбедношћу Балкана, наводећи да је то ствар балканских народа.

„Да није њихових петљања, било би безбедно. Шолцова влада је добила стотину милијарди евра за војску. Да видимо хоће ли је послати у Украјину ако су тако силни. Можда им Балкан треба као место да се вежбају. Но, ствари нису као пре и нисам сигуран да ће успети дестабилизовати Балкан“, навео је Додик.

Нагласио је да ће Српска имати памети да очува мир, наводећи да мора да гарантује неприкосновену безбедност за Бошњаке у Српској што, истиче, мисли веома озбиљно.

„А прича о перспективама и односима Српске и ФБиХ су нешто сасвим друго. С овима у Сарајеву нисам спреман да правим БиХ, јер је та земља неодржива. Странци им сервирају причу и наговарају их да нас замајавају док не виде да ли ће да нас нападну, што им не бих саветовао“, казао је Додик.

„Немачка политика је антисрпска кроз целу историју“

На питање да ли зна како ће се завршити судски процес против њега покренут због непоштовања наметнутих решења, Додик одговара да се само Србима пресуђује масовно, а другима на нивоу карикатуре.

„То је нелегални инквизицијски суд, на који одлазим како бих показао његов бесмисао. Моје и финансије моје породице проверавали су у 48 земаља света, гледали су сваки рачун, чак и оне за хотел. И све се свело на то да ми суде зато што не поштујем Шмита“, рекао је Додик.

Он је рекао да су Југославију развалили они који су ујединили Немачку и тиме спојили свој народ, а који сада проглашавају за јерес и највећи грех жељу српског народа за уједињењем.

„Не постоји никаква шанса да БиХ опстане, јер нема љубави за њу. Срби су, баш као и предлагачи резолуције о Сребреници-Немци, некада били део јединствене земље и треба да имају иста права на уједињење. Ми треба да разумемо и њихов безобразлук. Српски народ није без шансе, заиста тако мислим. Садашња генерација предвођена Вучићем је стабилизовала Србију. На недавном ручку с председником Кине у Београду видео сам ту врсту поштовања и јасно чуо речи да се Си Ђинпинг и Кина подржавати Србију“, рекао је Додик.

Он је указао да резолуцијом о Сребреници Американци и други спонзори тог документа желе да кажу да постоји место на свету где су они на страни Муслимана због дешавања у Гази.

„То што их другде тамане, не у геноциду, већ у стотину геноцида, то није важно. Са Запада нам долазе системске преваре. Ова галама ће потрајати мало дуже“, нагласио је Додик.

Немачка се, напоменуо је, разоткрила као земља која се у континуитету понаша антисрпски и користи сваку прилику да наштети Србима – од анексије БиХ, преко два светска рата до бившег шефа немачке дипломатије Ханса-Дитриха Геншера који је „развалио“ Југославију тражећи признање Словеније и Хрватске, што је довело до крвавог сукоба у БиХ, а наставило се сатанизацијом Срба у грађанском рату.

„Такву политику и данас воде њихови високи представници Немци, чак и овај нелегални, као и судије Уставног суда БиХ, такође Немци, да би након свега дошли до ове срамне резолуције која треба да опере њихову савест, не само због оног што су починили на овим просторима или због Холокауста, већ и злодела у Африци, где су истребили читава племена“, подсетио је Додик.

Он сматра да је денацификација Немачке лаж и указује да се немачки политичари према Србима руководе идентичним циљевима као кроз историју, само их данас „различито пакују“.

Додик је нагласио да су Косово и Метохија и Република српска кључна питања за Србе, али да се фаворизује отимање Косова и Метохије, док Запад никада није понудио уједињење Српске са Србијом ако јој се отима једна покрајина. Истакао је и да је јасно ставио до знања да ће одлука о имовини истог тренутка довести до одлуке о независности Српске.

Он је оценио да је чудна ментална структура Запада, који мисли да Срби треба да се диве злу које над њима чине у континуитету.

„Два ентитета су уговором створила БиХ. Довољно је да ми изађемо из тог уговора. Они који су 1995. године утврдили међуентитетску граничну линију, знали су да ствари неће успети. Неки сада помињу да би Брчко тобоже, могао бити проблем за самосталну Републику Српску. И Хрватска има дисконтинуитет у Неуму, па функционише. Уосталом, у Брчком је 50 одсто становништво Српске“, подсећа Додик.

Подсећајући да су Србија и Српска договориле да свесрпски сабор организују након изјашњавања о резолуцији о Сребреници, Додик је истакао да ће, ако она буде донета у Генералној скупштини УН, имати веома јасан став.

„Не видимо начин да у БиХ можемо да живимо с онима који нас тако квалификују причајући лажи да желе помирење. То не значи да ћемо водити револуције. Наше опструкције могу да буду дугорочне и мекане. Не говорим о могућим закључцима сабора, већ о томе како ми видимо дешавања у којима нећемо бити нимало наивни и дозволити да нас прогласе за дестабилизаторе који праве ратну ситуацију“, рекао је Додик.

„Чак и ако буде усвојена, знаћемо да већина свијета не подржава тај документ. Све те земље са чијим представницима сам разговарао желе мир на овим просторима“, рекао је Додик.

Истичући да све више земаља разуме немогућност опстанка БиХ, Додик је нагласио да долази време да се о неким стварима отворено проговори.

Извор: rt.rs

ПРАТИТЕ НАС НА ТЕЛЕГРАМУ!

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Кликса!

НАЈНОВИЈЕ

СУТРА У БЕОГРАДУ ПРВИ СВЕСРПСКИ САБОР „ЈЕДАН НАРОД, ЈЕДАН САБОР – СРБИЈА И СРПСКА“

Према програму, у 9.30 часова у Храму Светог Саве биће одржан молебан за Србију и Републику Српску, саопштено је...

ПРОЧИТАЈТЕ И: