back to top
16.4 C
Belgrade
понедељак, јун 17, 2024

Графити верске мржње на цркви Св. Тројице код Пећи

У селу Накло код Пећи, црква Св. Тројице, које се реновира, прекривене су дискриминаторним графитима са верским мотивима.

НАЈЧИТАНИЈЕ

Локални свештеник, као и накнадно особље Епархије рашко-призренске, у цркви коју Епархија обнавља од 2020. године, открили су графите исписане ове недеље, закључно са данас, укључујући поруке попут „Алаху Акбар“, „Сведочим да нема другог Бога Алаху и сведочим да је Мухамед Божји роб и Божији посланик“, односно на албанском: „Уклоните ову цркву одавде, тамо су само муслимани!“, „Нећемо цркве, хоћемо џамије!“, „Ислам је једина права религија!“

Обнова цркве почела је 2020. године, када су очишћени порта и гробље, да би касније били ограђени. У међувремену је постављена столарија, а на цркви је подигнут нови кров. Ове године је уклоњен стари малтер у унутрашњости цркве јер је изгорео у мартовском насиљу 2004. године и поново малтерисан, уведена је струја и урађен је изравнавајући слој.

Како нам је потврђено у Епархији рашко-призренској, заједно са локалним свештеником који је први приметио поруке, данас је на терен изашао представник Епархије да провери стање цркве, пре свега гипса и, како је већ планирано , да однесем прозоре на поправку.

Дошавши у цркву, нашао је и графите.

Случај је пријављен Косовској полицији, којој смо контактирали за детаље и њихове информације.

Фадил Гаши, портпарол Пећког региона, потврдио је да је случај пријављен и да су отворили полицијску истрагу.

„Данас око 14.30 сати подносилац жалбе (свештеник православне вероисповести) обавестио је полицију у полицијској станици у Пећи да су непозната лица наводно ушла у зграду која се реновира и исписала графите. На лице места изашле су све надлежне полицијске јединице ради увиђаја. У вези са предметом, саопштио је државни тужилац, ради се о: „Изазвању мржње, мржње или националне, расне, верске или националне нетрпељивости“. Случај се истражује“, рекао је он у изјави за КоССев.

Данас у овом селу више не живе Срби, који су своје место напустили одмах после рата и, како нам је речено у Епархији, они су ти који највећим делом финансирају обнову своје цркве. У селу Накло код Пећи живело је око 300 Срба.

ПРАТИТЕ НАС НА ТЕЛЕГРАМУ!

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Кликса!

ИЗВОРКоССев
НАЈНОВИЈЕ

СУТРА У БЕОГРАДУ ПРВИ СВЕСРПСКИ САБОР „ЈЕДАН НАРОД, ЈЕДАН САБОР – СРБИЈА И СРПСКА“

Према програму, у 9.30 часова у Храму Светог Саве биће одржан молебан за Србију и Републику Српску, саопштено је...

ПРОЧИТАЈТЕ И: