back to top
16.4 C
Belgrade
понедељак, јун 17, 2024

Ово је НАЈЛЕПШИ ГРАД У БАНАТУ и сваки пређен километар до њега – вреди труда

Вршац је један од најстаријих банатских градова, који важи за град музеј препун богате историје и традиције, опточен лепотом разноврсне природе, осмишљен делима уметничке вредности и свим оним што чини смисао свакодневнице, живота и живљења.

НАЈЧИТАНИЈЕ

Окружен је НЕВЕРОВАТНОМ ПРИРОДОМ, а због богате културе зову га град музеј!

ВРШАЦ родни град нашег великог књижевника Јована Стерије Поповића, али и вољеног песника Васка Попе и једног од највећих српских сликара Паје Јовановића.

Вршац / Фото: Путујмо по Србији

Налази на ободу Панонске низије у подножју Вршачких планина и од границе са Румунијом удаљен је свега 14 км, од Београда према североистоку, удаљен је 84 км, а од Темишвара у Румунији удаљен је 74 км.

Вршац / Фото: Путујмо по Србији

А управо Вршачке планине чине околину града додатно сликовитом, које уз винограде које крае њихове ободе издвајају ово место на мапи Србије.

Уздижу се усред Панонске равнице у југозападном делу Баната, највиши врх је Гудурички са 641 м надморске висине, који је уједно и највиша тачка целе Војводине.

Мало Средиште / Фото: Путујмо по Србији

Главна туристичка атракција Вршачких планина је Вршачка кула, она је засигурно симбол града Вршца и његове околине! Сазидана је 1439. године и верује се да ју је подигао Ђурађ Смедеревац после пада Смедерева, са циљем да заштити своје поседе на простору данашње Војводине. Од целог утврђења најочуванија је Донжон кула, висине од око 20м, која је данас у потпуности рестаурирана.

У вршачком крају се налазе и бројни манастири, као што је манастир Месић и манастир Мало Средиште.


А колико је овај крај невероватан уверили смо се кроз фотографије које су путници поделили на Фејсбук страници Путујмо по Србији, а које ће вас засигурно одушевити.

Мало Средиште / Фото: Путујмо по Србији

ПРАТИТЕ НАС НА ТЕЛЕГРАМУ!

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Кликса!

НАЈНОВИЈЕ

СУТРА У БЕОГРАДУ ПРВИ СВЕСРПСКИ САБОР „ЈЕДАН НАРОД, ЈЕДАН САБОР – СРБИЈА И СРПСКА“

Према програму, у 9.30 часова у Храму Светог Саве биће одржан молебан за Србију и Републику Српску, саопштено је...

ПРОЧИТАЈТЕ И: